Conferința internațională a clusterelor, la Covasna 4-5 septembrie 2015

Conferința, aflată la cea de-a V-a ediție, este organizată de Asociația Clusterelor din România, Consorțiului Clusterelor din Regiunea Centru „Transylvania”, Asociația Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV), Primăria Covasna, Centrul de Transfer Tehnologic (CENTI) Cluj Napoca și Rețeaua Enterprise Europe Network (EEN).

Vicepreședintele Asociației Clusterelor din România și președintele Consorțiului Clusterelor din Regiunea Centru „Transylvania”, Vajda Lajos, a declarat că evenimentul se va desfășura în cadrul Zilelor orașului Covasna, în zilele de 4 și 5 septembrie (a.c.) și că, spre deosebire de edițiile din anii precedenți, ediția actuală se va desfășura la  Hotelul „Montana” din localitate (situat în  strada Toth nr. 23).

Conferința va aduce laolaltă persoane cu putere de decizie în politica de clustere, autorități publice, instituții, asociații, universități, institute de cercetare, antreprenori și membrii ai clusterelor și va cuprinde mai multe sesiuni de dezbateri.

Potrivit vicepreședintelui Asociației Clusterelor din România și președintelui Consorțiului Clusterelor din Regiunea Centru „Transylvania”, Vajda Lajos, la eveniment au anunțat fost invitate și persoane din Polonia, Bulgaria și Ungaria. Până în prezent, au confirmatși-au anunțat prezența aproximativ 50 de participanți, din țară.

Persoanele interesate de această conferință pot să își anunțe și astăzi intenția de participare prin email la adresa vicepresident@clustero.eu.

Agenda conferinței, teme de discuție

Conform programului anunțat, evenimentul debutează astăzi, iar în deschiderea acestuia vor vorbi:  Daniel Coșniță – președintele Asociației Clusterelor din România, primarul orașului Covasna – Thiesz Janos, Marius Andra – director –Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, Direcția Turism și Vajda Lajos, președintele Consorțiului Clusterelor din Regiunea Centru „Transylvania”.

Prima sesiune – intitulată ”Clustere, domenii economice, rețele de clustere sectoriale” –se va derula în intervalul orar 14.30 – 15.00 și va cuprinde discuții, pe domenii de activitate precum: agricultură și industria alimentară, energii regenerabile, prelucrarea lemnului și producția de mobilă, IT, textile, industrii creative, turism și balneoturism, construcții – în vederea identificării problemelor comune, soluțiilor, oportunităților de cooperare.

În cadrul sesiunii a doua, ce a avut loc între orele 15.00 – 16.00, s-a discuta despre oportunități și soluții pentru clustere. Potrivit informațiilor oferite de organizatori, în cadrul acestei sesiuni a luat cuvântul directorul Direcției de Politici Industriale din cadrul Ministerului Economiei Comerțului și Turismului – Mariana Voicu, după care Lect. Dr. Costin Lianu a susținut o prezentare cu tema: „Clustere, comunități de practică ideale pentru specializările inteligente. Solțuții pentru clusterele din România. Directorul Centrului de Transfer Tehnologic (CENTI) din Cluj – Napoca, Simona Bârsan, a vorbit apoi despre serviciile de business și inovare pentru clustere, oferite de Rețeaua Enterprise Europe Network în perioada 2015 -2020, după care președintele Asociației Clusterelor din România, Daniel Coșniță și responsabilul pentru punctul de contact cu rețeaua Enterprise Europe Network (EEN), Flaviu Iorgulescu,au vorbit despre instrumente financiare și non financiare în sprijinul inovării și al internaționalizării în clustere. La ora 16.30 a începUT sesiunea a treia cara a avut ca temă cooperarea clusterelor. Conform programului anunțat, în cadrul acestei sesiuni, președintele Consorțiului Clusterelor din Regiunea Centru „Transylvania”, Vajda Lajos și directorul clusterului de Energii Sustenabile din România (ROSENC – Romanian Sustainable Energy Cluster), Vlad Stanciu, au susținnut prezentări pe tema cooperării regionale; președintele Clusterului Regional al Lemnului „PRO WOOD,”Bagoly Miklós-Levente și președinta Clusterului „Transylvania Textile & Fashion”, Gászpor Éva, au vorbit despre cooperarea trans-sectorială. S-a vorbit, apoi, despre rețele de clustere internaționale – subsecțiune în cadrul căreia a fost prezentat proiectul „START Furnitu-RE Manufacturing”, iar Christina Leucuța,senior Consultant la Asociația Clusterelor din România (CLUSTERO),  a vorbit despre internaționalizarea clusterelor și mega-tendințe globale.

In data de 5 septembrie, s-a derula, între orele 10.00 – 12.00, sesiunea a a IV-a de discuții din  cadrul conferinței, sesiune a avut ca temă „Clusterele și criteriilede recunoaștere”. Tot atunci a avut loc și Adunarea Generală a Asociației Clusterelor din România.

Programul zilei de  5 septembrie, cuprinde – între orele 12.00 și 16.00- vizitarea expozanților din cadrul evenimentului gastronomic ”Festivalul preparatelor la ceaun” și degustarea preparatelor pregătite de aceștia a precizat vicepreședintele Asociației Clusterelor din România și președintele Consorțiului Clusterelor din Regiunea Centru „Transylvania”, Vajda Lajos.

„Festivalul preparatelor la ceaun” se va desfășura în cadrul Zilelor orașului Covasna, printre organizatori numărându-se Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV), Consiliul Județean Covasna, Primăria Covasna, Ordinul Cavaleresc Gastronomic „Transylvania” și Asociaţia Unităţilor Hoteliere şi Restaurante Sfântu Gheorghe (SVESZ) și are ca scop promovarea gastronomiei locale și a turismului.

11229314_738646706240534_7958938870166762549_o 1557391_738645312907340_8343160307813233139_o 11950169_738647342907137_7114912187305606669_o 11953468_738665482905323_6181292817858524995_o