Proiectul legislativ pentru transformarea EximBank în bancă de dezvoltare

Proiectul legislativ pentru transformarea EximBank în bancă de dezvoltare ar urma să fie finalizat până la finalul acestei luni, după cum a anunţat, ieri, Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
     Domnia sa a precizat că noua bancă ar putea deveni funcţională în câteva luni de la promovarea legii: “Dacă am promova în iunie documentul de transformare a EximBank, (n.r. banca) ar putea deveni funcţională în trei-patru luni”.
Enache Jiru a mai spus că statul a optat pentru transformarea unei bănci existente în bancă de dezvoltare, întrucât aceasta, respectiv EximBank, are experienţă locală, iar extinderea sa nu implică bani de la buget, care ar fi fost necesari în cazul construcţiei unei entităţi noi.
Pentru transformarea EximBank în bancă de dezvoltare, capitalul de risc al EximBank, de circa 2,2 milioane lei, va fi suplimentat.
Recent, Traian Halalai, preşedintele EximBank, declara că instituţia pe care o conduce se pregăteşte să preia atribuţiile specifice unei bănci pentru dezvoltare, ceea ce va creşte implicarea sa în domeniul atragerii fondurilor europene şi al obţinerii unui rol principal în implementarea proiectelor naţionale şi regionale de dezvoltare a infrastructurii.
Şeful EximBank a precizat că valoarea facilităţilor acordate de bancă pentru susţinerea proiectelor care au beneficiat de fonduri alocate de la Uniunea Europeană se ridică la aproape 300 de milioane de lei, în ultimii doi ani.